Accountants: Autobedrijven zeer optimistisch over 2019

ingevoerd op 23-01-2019

De snel stijgende personeelskosten en margedruk zijn de belangrijkste knelpunten. 

Ondernemers in de autobranche gaan dit jaar uit van een omzetgroei van bijna 12 procent. Daarmee zijn ze positiever gestemd dan het mkb als geheel (+10,6%). De winst zal naar verwachting met ruim 10 procent toenemen. Daarmee is de autobranche iets positiever gestemd dan het mkb-gemiddelde (winst 2019: 9,3%).

Dit blijkt uit het nieuwe rapport ‘2019 in zicht, de verwachtingen van Nederlandse ondernemingen’ van SRA, een vereniging van accountantskantoren. In totaal werkten 406 bedrijven mee aan het onderzoek. Ondernemers zijn volgens SRA optimistischer dan een jaar geleden.

Er worden ook bedreigingen genoemd, ziet SRA. Steeds meer autobedrijven merken dat de vraag naar gekwalificeerd personeel het aanbod overstijgt en kampen met tekorten. Om goede medewerkers aan te trekken en te binden, is meer geld nodig. Voor 2019 gaat de branche uit van een toename van de personeelskosten van ruim 8%. Margedruk, overheidsmaatregelen en technologische ontwikkelingen vormen de andere grote voor de branche.

Efficiency

Autobedrijven willen in 2019 sterker sturen op efficiency. De helft van de respondenten noemt het verbeteren van de efficiency de belangrijkste kans op winstgroei. 

Later dit jaar komt SRA met de financiële resultaten van 2018. Op basis van alle 2017-cijfers stelt SRA dat het percentage ondernemingen dat aan al de financiële verplichtingen kan voldoen, is gedaald van bijna 78 procent in 2016 naar 74,6 procent. De automotive blijft hiermee achter bij het mkb-gemiddelde (80,7%). Ondanks de verslechterde kredietwaardigheid willen autobedrijven in 2019 meer gaan investeren. Daarbij neemt volgens SRA de behoefte aan externe

financiering nog sterker toe (+11,8%). Dit kan een knelpunt zijn, want autobedrijven ervaren in de praktijk problemen met het aanvragen van krediet.

 

Bron: Automotive

Toolscenter Toolscenter